شکلات تلخ مفید است یا مضر؟
شکلات تلخ مفید است یا مضر؟
با توجه به توصیه روزافزون به مصرف کاکائوی تلخ،خواص و مضرات این ماده غذایی را ذکر میکنیم.دانه کاکائو یکی از مواد غذایی است که بومی مناطق آمریکای مرکزی و جنوبی و آفریقا است.کاکائوی تلخ به دلیل داشتن میزان بیشتری کاکائو نسبت به کاکائوی معمولی، حاوی پلی فنولها که انواعی از آنتی اکسیدانهای بسیار قوی هستند، میباشد.....
ترکیبات فلاوونوییدی موجود در کاکائو باعث از بین رفتن رادیکالهای آزاد موجود در جریان خون میشود و در نتیجه از بروز سرطان و بیماریهای قلبی ـ عروقی و تصلب شرایین جلوگیری میکند. خطر افزایش فشار خون و سکتههای قلبی و مغزی را نیز کاهش میدهد. مطالعات نشان داده که خوردن یک تکه شکلات تلخ در روز فشار خون را در حالت نرمال نگه میدارد.
ترکیبات پلی فنیلی موجود در کاکائوی تلخ باعث بهبود خون رسانی به مغز شده و در نتیجه عملکرد مغز را بهبود میبخشد به علاوه کافئین موجود در آن برای افزایش تمرکز نیز مفید است.
کاکائوی تلخ خطر ابتلا به سرطان پوست را نیز کاهش میدهد.کاکائوی تلخ در افراد مبتلا به بیماریهای کبدی در تسریع روند درمان این بیماری بسیار موثر است.
احتیاط مصرف کاکائوی تلخ در موارد زیر صورت میگیرد:
ـ در افراد مبتلا به آلرژی، شکلاتهای تلخ بهدلیل داشتن میزان زیاد مادهٔ خشک ممکن است آلرژی را تشدید کند. همچنین این شکلاتها در افرادیکه مبتلا به عارضهٔ کهیر هستند، ممکن است موجب تشدید بیماری شود.
ـ برای افراد مضطرب باید این شکلاتها محدود شود، زیرا این شکلاتها بهدلیل داشتن کافئین زیاد، باعث افزایش اضطراب میشوند.
ـ به افرادیکه زمینهٔ تبخال زدن دارند توصیه میشود کمتر شکلات مصرف کنند و با توجه به اینکه درصد مادهٔ خشک شکلات تلخ زیاد است در افراد مبتلا به این عارضه، محدودیت مصرف این نوع شکلات باید بیشتر رعایت شود.
ـ بررسیهای بلند مدت نشان میدهند که مصرف این نوع شکلات بهدلیل داشتن کافئین زیاد در زنان مبتلا به بیماری فیبروکیستیک پستان باعث تشدید عوارض بیماری میشود.
ـ کافئین باعث افزایش اسید معده میشود، مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد، مانند شکلات تلخ، ممکن است باعث وخامت زخم معده در افراد مبتلا به این بیماری شود. بیماران مبتلا به رفلاکس معدی مری نیز باید مصرف موادغذائی حاوی کافئین زیاد را محدود کنند.
ـ افراد مبتلا به بیخوابی باید از مصرف اینگونه شکلاتها خودداری کنند چون کافئین مادهای محرک است و تأثیرات آن تا ٢٠ ساعت در بدن باقی میماند.
ـ به افرادیکه کلیهٔ سنگساز دارند و همچنین افراد مبتلا به سیروز کبدی مصرف این نوع شکلاتها توصیه نمیشود.